Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De naam, "além do Tejo" betekent letterlijk "over de Taag". Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.
Het gebied wordt de "broodmand" van Portugal genoemd, het is een gebied met open land met golvende velden en vruchtbare grond.
Topografisch varieert het landschap erg, met de golvende velden in het zuiden tot granieten heuvels die in het noordoosten aan Spanje grenzen. Om de waterbehoefte te dekken zijn er een aantal dammen gebouwd.
Ten oosten van Portalegre ligt het Parque Natural da Serra de São Mamede, een fascinerend natuurpark met oude middeleeuwse dorpjes die nog weinig veranderd zijn. In het zuiden bij Mértola is een ander natuurgebied dat Parque Natural do Vale Guadiana heet. Dit is merendeels onbewoond en is het tegenovergestelde van het eerste. In het westen is de kuststrook die van de haven van Sines tot Kaap van São Vicente loopt ook een beschermd gebied.
De Alqueva dam is tegenwoordig een bekend punt in het gebied.(bron: Wikipedia)


Klik op een foto om de fotogalerij te bekijken.

Wandelen in de Alentejo.

alentejo

Het zuiden van de Alentejo is een prachtig wandelgebied. U wandelt hier onder steen- en kurkeiken, eucalyptus- en olijfbomen, langs pittoreske dorpjes en gehuchten met wit en blauw geschilderde huisjes. Voor de vogelaars is het hier een waar paradijs met ooievaars, zwarte ooievaars, oehoe, wauw, bijeneters, ijsvogeltjes, enz.
Ondanks de aanwezigheid van talloze (onverharde) wegen en kleine paadjes zijn er, spijtig genoeg, zo goed als geen gemarkeerde wandelingen. Wandelkaarten (Carta Militar) zijn niet te koop in Portugal maar je kan ze wel via internet bestellen, zeker een aanrader want op de wandelkaarten van een wandel-gps staan de kleine en zelfs de minder kleine wegen niet vermeld.
Vergeet niet voldoende drinken mee te nemen op uw wandeltochten, horeca komt u zelden tegen en ook in de dorpen is er niet altijd drinkbaar water beschikbaar.

Wandelwiki Wandelingen Alentejo

Nuttige linken.

Toeristische informatie over de Alentejo op internet:

www.flextravel.nl/portugal/toeristische-informatie/alentejo/

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten
  • Geen reacties gevonden